Wat nou oud-Olympiër!

Ik voel me nog elke dag Olympiër

Run2Day Magazine schrijft OUD-OLYMPIËR, maar ik voel me niet oud. Alhoewel…even rekenen: in 1992 liep ik mijn eerste Spelen (van de drie). Dat is…oeps…24 jaar geleden! 12 jaar geleden beëindigde ik mijn atletiekcarrière. De tijd vliegt.

Toch voel ik me nog steeds iedere dag een Olympiër. Figuurlijk dan, want na een kwart eeuw is er weinig snelheid meer over. Ik zal je uitleggen waarom.

Marko Koers in Run2Day Magazine

Run2Day Magazine over Marko en gouden medaille winnaars Marianne Timmer en Bas van de Goor. Foto: Jordy Hindriks

Met fanatieke en gedreven mensen ga je voor de top

De dagelijkse ambities die ik tegenwoordig koester worden nog steeds aangewakkerd door dezelfde (Olympische) vlam. Mijn begeleidingsteam van toen was net zo passievol op de weg naar Barcelona, Atlanta en Sydney. Van manager tot trainer, van sportarts tot sponsor. Een team presteert optimaal als het doel door iedereen gedragen wordt en aansprekend genoeg is. Tegenwoordig werk ik het liefst samen met fanatieke mensen die ergens met grenzeloze energie en overgave voor gaan.

Marko Koers uitgeteld over de finish

Uitgeteld over de finish van Olympische 1500m finale in Atlanta. Foto: Soenar Chamid

Perfectionisme heeft valkuilen. Sla liever met de vuist op tafel.

In de sport moet je ergens blind voor kunnen gaan. Je moet met je vuist op tafel kunnen slaan. Je moet risico’s durven nemen. Niet nadenken, maar op je intuïtie durven vertrouwen. Tijd om te wikken en wegen is er niet. In het zakelijk leven heb ik dat moeten leren. Ik heb geleerd mijn perfectionisme aan de kant te zetten.

Marko Koers in de kopgroep - Halve finale Olympische Spelen Atlanta 1996

In de race tegen de Kenianen. Foto: Soenar Chamid

Je ambitie van de daken schreeuwen helpt je niet vooruit

Ik heb in de USA gestudeerd. Daar leerde ik de Amerikaanse sportcultuur kennen. Sporters schreeuwen er hun ambitie van de daken. Het laten zien dat ‘je er helemaal voor gaat’ lijkt belangrijker dan het resultaat. Natuurlijk moet je de lat hoog leggen. Echter, veel Amerikaanse atleten trainden zichzelf over de kop door deze instelling. In Nederland zijn we realistischer. In de sport dicteert je lichaam wat er mogelijk is. Een positieve instelling helpt daarbij, maar is niet zaligmakend. Het heeft mij geholpen om dicht bij mezelf te blijven en mijn bedrijf succesvol op te starten. Iets moet organisch groeien, ook al wil je nog zo snel vooruit.

De weg naar de top zit altijd tegen

Alleen atleten die mentaal zijn voorbereid op obstakels zullen winnen. Tijdens al die gelopen kilometers ben ik zeiknat geregend, heb ik me door stormen geworsteld en getraind met pap in de benen. Alles loopt altijd anders dan dat je plant. Opeens ben je weer terug bij af. Als je onbewogen de draad weer oppakt maak je kans op groei. De weg omhoog gaat altijd door vele dalen. Als topsporters of topper in welk vakgebied dan ook, moet je vrienden worden met je tegenslagen. Of in mijn geval gewoon koppig zijn.

Marko Koers Halve Finale Atlanta Olympische Spelen

Marko behaalt in 1996 de Olympische finale op de 1500m. Foto: Toussaint Kluiters

Topprestaties, maar dan verstandig

Iedereen die 101% topprestaties levert moet de wetten van moeder natuur respecteren. Of je nou een topsporter bent of iemand met een gewone baan. Slaap is bijvoorbeeld cruciaal. Of je nou mentaal werk doet of mentaal en fysiek presteert op het sportveld. Het besef dat voeding je batterij oplaadt en je lichaam beschermt. Als de boog lang gespannen is, brengt ontspanning en niet piekeren voor iedereen balans. Er is voor mij weinig veranderd na mijn topsportcarrière. Natuurlijk ben ik minder strikt, maar wel nog steeds gefocust op een gezonde basis.

Iedereen heeft zijn eigen Olympische moment. Enjoy it.

Een goede vriend van mij heeft een kledingzaak. Hij noemt het hectische uitverkoopseizoen zijn ‘Olympische Spelen’. Zo is het maar net. Iedereen kan zich voelen als een Olympiër. Als je ongeremde passie voelt maakt fysieke gesteldheid of leeftijd niet uit. Daarom houden we er zo van om naar de Olympische Spelen te kijken.

Veel Olympisch kijkplezier de komende weken :-)

Marko.

P.s. Wil jij je ook voelen als een Olympiër en altijd fit blijven? Lees dan dit hier.

Marko Koers haalt de Olympische limiet voor Barcelona 1992

Geplaatst op de 800m voor de Olympische Spelen van Barcelona 1992

Marco Leenders
Door

Marco Leenders

op 05 Aug 2016

Dag Marko, Een geweldig mooi verhaal. Ik heb het doorgestuurd naar mijn kinderen. Sporten ook. Misschien nog te jong om te beseffen wat je bedoelt. Zelfs ik kan er iets mee! Maar bedankt voor je verhaal en succes. Tot onze eerstvolgende reünie. Gr. Marco

Mike
Door

Mike

op 05 Aug 2016

Wat een mooie moraal. Erg motiverend geschreven! Het is inderdaad hoe je het bekijkt en wat voor ieder individu een topprestatie is. Ik hou van die instelling!

Marko Koers
Door

Marko Koers

op 12 Aug 2016

Dank je Mike!

Klaas-Albert
Door

Klaas-Albert

op 05 Aug 2016

Mooi verhaal en ik hoop dat iedereen de door jou bedoelde ongeremde passie kan opbrengen in zijn/haar leven.

Marko Koers
Door

Marko Koers

op 12 Aug 2016

Zo is het Klaas-Albert.

Aad
Door

Aad

op 05 Aug 2016

Aansprekend verhaal Marko!!!

Arjan Zwaan
Door

Arjan Zwaan

op 05 Aug 2016

Thanjs 4 sharing Marko! Inspirerend & herkenbaar!

Marko Koers
Door

Marko Koers

op 12 Aug 2016

No thanks :-) Arjan.

Thijs Vervloet
Door

Thijs Vervloet

op 05 Aug 2016

Via mijn oud werkgever LeasePlan had ik het geluk om verschillende trainingen van u te hebben gehad. Deze waren heel inspirerend en prestatie verhogend. Mij viel toen op tijdens deze dagen, dat u liep als een gazelle om er maar een snel dier bij te betrekken. Grote passen en een voor mij onmogelijke snelheid. Dus voor mij was u het directe voorbeeld van een perfecte sportman, die op het oog nog ruim voldoende snelheid en kracht had om mij met de gepaste eerbied te laten volgen. Dit alles met de mindere snelheid en kracht van een amateurtje.

Marko Koers
Door

Marko Koers

op 12 Aug 2016

Haha Thijs. Dank je voor de complimenten :-)

Barwaut
Door

Barwaut

op 05 Aug 2016

Je 1500m finale in Atlanta is waarschijnlijk een van de meest ondergewaardeerde atletiek prestaties. De Media had geen besef van wat voor een resultaat dat was.

Marko Koers
Door

Marko Koers

op 12 Aug 2016

Ah ja, daar ben je op dat moment natuurlijk niet mee bezig, gelukkig maar :-)

Reactie plaatsen