Hoe 20°C voelt op een Midzomernacht.
27 juni 2017 

Hoe 20°C voelt op een Midzomernacht.

Vrijdagavond liepen we met een groep de Midzomernachtcross in het Amsterdamse Bos. Het was perfect hardloopweer! De hitte van de week ervoor was uit de lucht. Heerlijk weer om in hard te lopen.

Zo zie je hoe het lichaam acclimatiseert als temperaturen hoger of lager worden. Na weken van hitte en temperaturen boven de 30°C voelde vrijdagavond 20°C haast fris aan.

Het omgekeerde merk je in april tijdens de Rotterdam Marathon. De temperatuur in het voorjaar ligt dan vaak rond de 10°C. Soms heb je er dagen van 30°C tussen zitten en als je dan een marathon moet lopen heb je pech omdat het lichaam nog niet is geacclimatiseerd.

Dit voorjaar was het overdag al behoorlijk warm in de weken voor de Rotterdam Marathon. Helaas heeft niet iedereen de gelegenheid om overdag in de warmte te trainen. Hardlopers moeten dan vaak vóór of ná het werk trainen. Vroeg in de ochtend, of ’s avonds, als de temperatuur nog laag is.

Wetenschappenlijk onderzoek laat zien dat je zo’n 10-14 dagen nodig hebt om te wennen aan warme omstandigheden.

Deze Fit’s Life Workout had je nog van ons tegoed. Deze is gefilmd toen het buiten nog vroor en echt enorm koud was :-).

Marko

FSLWorkout 056

Reactie plaatsen