arrow_drop_up arrow_drop_down
8 december 2017 

Buikspieren trainen: tips voor startende hardlopers

Video met 6 buikspieroefeningen

Als startende hardloper moet je je buikspieren goed trainen. Deze spieren vormen een onderdeel  van een groot schokdempersysteem. Als je hardloopt vangt één been het gewicht van je hele lichaam op. Bij de volgende pas verplaatst je gewicht zich naar het andere been. Maar natuurlijk werkt het been daarbij samen met de rug-, romp- en buikspieren (core). Zo wordt de kracht van de loopbeweging opgevangen en verdeeld. In onderstaande video kun je meedoen met 6 buikspieroefeningen voor startende hardlopers.

Klacht door zwakke spieren

Als je als startende hardloper gaat beginnen moeten eerst je spieren sterk genoeg zijn. Als je langere stukken gaat lopen kan de loopbeweging behoorlijk belastend worden. Als de kracht in benen en core niet voldoende is dan kan de schokdemper minder goed werken. Dan zal er ergens in deze schokdemperketen een klacht kunnen ontstaan. Denk aan klachten in de voet, enkel, kuit, hamstring, onderrug, heupen, etc.

Buikspieren trainen

Naast krachtsoefeningen voor je benen en je rug moet een startende hardloper zijn buikspieren trainen. In onderstaande video doen we 6 buikspieroefeningen. Elke oefeningen doen we 30 seconden met 10 seconden pauze. De set herhalen we 6 keer. Doe lekker mee!

Krachtige en mobile heupen

Een hardloper is ook gebaat bij flexibiliteit in het heupgebied. En hoe flexibeler het heupgebied hoe efficiënter het trainen van de buikspieren wordt. Deze training kan je daarbij helpen.

 

De beste buikspieroefeningen voor startende hardlopers

 

 

Over de schrijver
Er gaat geen dag voorbij of ik ben met groepen mensen uit het bedrijfsleven bezig met hun persoonlijke ontwikkeling. In workshops over vitaliteit of in bedrijfssport programma’s. Tot 2004 reisde ik de hele wereld over als professioneel hardloper. Van Grand Prix’s in Fukuoka, Rio de Janeiro, Berlijn en Parijs tot trainingskampen in Kenia, Florida, Portugal en Zuid-Afrika. Ik mocht Nederland vertegenwoordigen op de 800m en 1500m tijdens de Olympische Spelen van Barcelona, Atlanta (7e) en Sydney. Er is niets mooiers dan al hardlopend nieuwe plekken in de wereld te verkennen. Fit’s Life gaf de gelegenheid om alles ik wat ik op mensen wil overbrengen over veerkracht verstandig sporten eens samen te vatten in één boekwerk.
Reactie plaatsen