Pilotgroep deelnemer aan het woord

Edwin Wouters, Interim Finance Professional bij Agium en deelnemer aan de pilotgroep voor Agium Energiek, vertelt zijn ervaringen.

Hoe begon je aan het programma? Hoe ging je erin?

Ik had het beeld dat de sessies vooral op fysieke onderdelen gericht zouden zijn. Ik denk dat dat het beeld is dat de meeste mensen van vitaliteit hebben. Op het fysieke vlak hoopte ik er iets uit te halen qua voeding. Maar eigenlijk hoopte ik dat de focus meer op mentaal vlak zou liggen en dat ik er mentaal iets uit zou halen.

In de eerste sessie komt al vrij snel de uitspraak ‘Manage Energy, Not Time’ aan bod. Wat betekent dit voor jou?

Ik link dit snel aan werk. Dus welke taken geven energie en welke kosten energie? Door daar bewust mee bezig te zijn kun je je energie managen in plaats van constant in deadlines te denken. Voor mij betekent het dat ik afstem met collega’s. Als iemand meer tijd nodig heeft dan overleg je dat met elkaar. Het gaat erom dat je bewust keuzes maakt en dat je je energie verdeelt. Dit kun je doen door onderling af te stemmen.

Wat kan het ‘Agium Energiek’ programma een professional brengen volgens jou?

Het geeft je bewustzijn, zonder dat het zweverig wordt. Je gaat meer stilstaan bij wat je doet en hoe je dat doet. Bijvoorbeeld dat je tot de laatste minuut voordat je gaat slapen nog youtube filmpjes op je telefoon kijkt en dat het dus niet zo gek is dat je daarna niet zo goed slaapt. Ik denk dat het andere professionals ook vooral die bewustwording gaat brengen.

Wat betekent voor jou bewuster omgaan met je energie?

Bewuster keuzes maken in werk en vrije tijd. Ik ga nu bijvoorbeeld een half uurtje buiten wandelen na het avondeten in plaats van dat ik meteen op de bank plof en de tv aanzet. Zo laad ik mijn batterij weer even op.

Merk je dat je zelf behoefte hebt aan het managen van je energie en waaraan merk je dat?

Ja, ik merk wel dat ik hier behoefte aan heb. Ik vind het vooral een uitdaging om van de zogenaamde rode zone (de zone waarin je energieniveau heel laag is door bijvoorbeeld stress) terug te gaan naar de groene zone (de zone waarin je energieniveau weer op peil is). Via het bestaande mentor programma dat Agium aanbiedt, kon je zulke dingen al bespreekbaar maken. Het vitaliteitsprogramma geeft daarbij de handvatten en kennis om hier nog beter mee om te gaan. Ik maak nu meer de balans op en kijk naar wat me energie geeft en wat me energie kost.

Welke onderdelen uit het programma waren voor jou eye-openers?

Je doet tijdens de sessies een hoop nieuwe kennis op. Daarbij vond ik het vooral interessant om te zien hoe makkelijk je een aantal praktische dingen in je leven kunt veranderen. Zo ga ik nu na het eten even een wandelingetje maken. Ik had er eigenlijk nooit zo bij stilgestaan dat het me zo veel zou opleveren. Ik kom weer fris thuis, heb beweging gehad, ben rustiger en voel me energieker. En wanneer ik bijvoorbeeld met m’n vriendin ga, hebben we gezellig gekletst in plaats van dat we vanaf tafel meteen weer in een scherm duiken.

Welk onderdeel of onderwerp vond je het meest interessant?

Het deel waarin je dieper ingaat op hoe je hoofd werkt, vond ik erg boeiend. We behandelden bijvoorbeeld hoe je op stress reageert en dat je die reactie alleen al onder controle kan houden door rustig adem te halen. Interessant om te horen hoe prikkels aankomen in je hoofd en hoe je negatieve prikkels onder bedwang kunt houden of om kunt zetten naar iets positiefs. En super herkenbaar dat negatieve prikkels meer invloed op je hebben dan positieve.

Wat heb je meegenomen uit de workshops?

Ik heb geleerd dat energie managen niet ingewikkeld hoeft te zijn, maar dat je met de juiste kennis bewustere keuzes kunt maken. Ik heb mijn leven niet rigoureus omgegooid, maar ik pas wel kleine praktische dingen aan. Zo’n simpel wandelingetje ’s avonds of het wegleggen van mijn telefoon heeft een veel grotere impact dan ik van tevoren dacht. Wat ook een goede tip is, is om aan het einde van de dag te kijken naar wat je allemaal gedaan hebt in plaats van wat je morgen nog allemaal moet doen.

Wat veroorzaakte bij jou echt de klik waardoor je je gedrag veranderd hebt?

De bewustwording over dat het zo simpel kan zijn. Heel veel gaat op de automatische piloot, maar als je dat omzet naar het maken van een bewuste keuze dan bereik je daar al zo veel mee. Dat was voor mij echt een trigger.

Hoe voel je je daarbij?

Hartstikke goed. Het is nog niet af, maar nu al waardevol. Ik weet zeker dat iedereen iets uit het programma kan halen. Het is een fijn idee dat als ik in de toekomst ergens tegenaan loop dat het programma en de kennis bij Agium aanwezig is en dat begeleiding mogelijk is.
Reactie plaatsen