Vitaliteit, wat is het eigenlijk?

Vitaliteit, wat is het eigenlijk? Het is lastig om dat in één woord te omschrijven. Hieronder vertellen we je wat belangrijk is voor een vitaal leven en welke tips je hierbij helpen.

Vitaliteit heeft te maken met vier soorten energie.

Fysieke Energie


Bij de fysieke energiebron zijn beweging, voeding en slaap belangrijk.

Beweging


Beweging hoeft niet meteen intensieve sport te zijn. Je kunt het heel makkelijk inbouwen in je dagelijkse leven.
Tip: Neem een keer de trap in plaats van de lift, spreek met je collega’s af dat jullie één dag per week gaan lunchwandelen en loop even naar de werkplek van die ene collega toe in plaats van dat je hem of haar mailt.

Voeding


Je zult je fitter en energieker voelen wanneer je gezond en gevarieerd eet. Dit betekent minimaal twee stuks fruit per dag, 200 gram groenten en voldoende vezels.
Tip: Eet eens 100% volkorenbrood in plaats van wit- of andere soorten brood. Grote kans dat je veel langer een ‘vol’ gevoel hebt.

Slaap


Zorg dat je voldoende slaapt. Hoeveel uren slaap je nodig hebt is persoonsafhankelijk. De één voelt zich na zes uur slaap topfit, de ander heeft negen uur nodig.
Tip: Heb je een korte nacht achter de rug? Probeer die slaap de volgende dag in te halen door eerder naar bed te gaan, niet door langer uit te slapen. Aan het begin van de nacht slaap je namelijk dieper

Mentale Energie


De mentale energiebron heeft te maken met je hoofd. Kun je zaken loslaten of zit je alleen maar te piekeren. Ben je op werk ook echt met werk bezig of word je afgeleid door privé zaken die niet lekker lopen? Ontspan je in je weekend ook echt, of maak je je dan telkens druk om die ene klus van werk? Ook persoonlijke groei en ontwikkeling horen bij de mentale dimensie.
Tip: Neem na elke 1,5 uur inspanning 10 minuten pauze. Je zult zien dat je de volgende 1,5 uur productiever bent dan wanneer je door blijft gaan zonder pauze.

Emotionele Energie


Dit gaat over relaties met anderen, zelfbewustzijn en sociale activiteiten. Zorg dat je alleen zijn afwisselt met activiteiten waarbij je samen met anderen bent.
Tip: voel je je even niet zo fijn en spoken er negatieve gedachten door je hoofd. Omring je met positieve mensen. Je zult zien dat dit een positieve invloed op je gedachten heeft.

Spirituele Energie


De laatste soort energie gaat over zinvol en nuttig bezig zijn. Je wil het gevoel hebben dat je ertoe doet en dat je iets bijdraagt aan de wereld.
Tip: Doe elke dag een klus waar je voldoening uit haalt.

Balans
Om een vitaal leven te leiden is het belangrijk dat de vier soorten energie met elkaar in balans zijn. Daarbij is het belangrijk om te onthouden dat ze elkaar ook beïnvloeden. Wanneer je thuis te maken hebt met een ziek kind zal de focus op werk ook lastiger zijn. En wanneer je thuiskomt na een lange en drukke dag op kantoor kan het voelen alsof je lichamelijk uitgeput bent, maar het is eigenlijk de mentale batterij die leeggelopen is.

Bronnen:
https://www.ensie.nl/twan-akkers/vitaliteit
https://www.hsleiden.nl/centrum-voor-vitaliteit/wat-is-vitaliteit/index

 
Reactie plaatsen