Word mentaal fit met deze vijf tips

Wanneer je mentaal fit bent, ben je beter in staat om goede voornemens waar te maken. Handig om te weten in een tijd waarin iedereen druk is en we veel op de automatische piloot doen.

Als mens heb je drie systemen die je gedachten bepalen; het gevaarsysteem, het jaagsysteem en het zorgsysteem. Het gevaarsysteem helpt je om te overleven en wordt ingeschakeld wanneer je bijvoorbeeld schrikt van een hard geluid. Het jaagsysteem is constant op zoek naar beloningen zoals eten. Het zorgsysteem helpt je om te herstellen en om evenwichtiger te reageren op je omgeving. Alle drie de systemen zijn nodig, maar het is lastig om ze in balans te houden. Daarom geven we je vijf tips die je hierbij helpen.

Handel met aandacht


Wanneer je constant gedachteloos naar die reep chocola die naast je ligt grijpt en opeens schrikt wanneer je merkt dat je alweer het laatste blokje in je mond stopt is je jaagsysteem aan het werk.
Tip: schrijf het woord ‘aandacht’ op je hand. Zo word je elke keer wanneer je je hand weer in de richting van de reep chocola beweegt eraan herinnerd bewust stil te staan bij wat je doet.

Let op je woordkeuze


Heb je het over ‘moeten en vermijden’ dan is je gevaarsysteem aan de regie. Bij ‘hoeven en streven’ heeft het jaagsysteem de overhand. Probeer terug te schakelen naar het zorgsysteem met zachtere woorden zoals ‘gunnen en helpen’.

 Let op hoe je tegen jezelf praat


‘Ik ga vanavond geen bier drinken’ werkt veel beter dan de bestraffende vorm ‘Ik mag vanavond geen bier drinken’.

Heb compassie


Als je je compassie traint sta je sterker in je schoenen. Compassie voor jezelf hebben betekent dat je je fouten en gebreken accepteert in plaats van dat je jezelf bekritiseert omdat je niet perfect bent. Je gaat beter om met een tegenslag en presteert beter. Als je dat kunt dan activeer je vanzelf het zorgsysteem.

Uit je dankbaarheid


Het klinkt misschien gek, maar stuur eens een berichtje naar iemand die jij dankbaar bent. Dankbaarheid is een enorm sterke geluksstrategie. Je zult zien dat het meteen een hoop positieve emoties bij jezelf oproept.

Bron:

‘5 manieren om mentaal fit te worden’. 23 januari 2018. AD. Geraadpleegd van https://blendle.com/i/ad/5-manieren-om-mentaal-fit-te-worden-en-te-blijven/bnl-adn-20180123-9201869?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6ImFubmlla2xhdmVuIiwiaXRlbV9pZCI6ImJubC1hZG4tMjAxODAxMjMtOTIwMTg2OSJ9
Reactie plaatsen