Wat is de beste sportvoeding voor en tijdens het sporten?

Wanneer eten?

Voordat we antwoord geven op de vraag 'wat is de beste sportvoeding voor en tijdens het sporten?', is het belangrijk om te weten dat de verschillende brandstoffen en bouwstoffen in voeding verschillende functies hebben. Je lichaam gaat verschillend om met de brandstoffen en bouwstoffen. Zo heeft je lichaam meer tijd nodig om voeding met veel vetten, eiwitten en voedingsvezels te verteren dan wanneer er weinig vetten, eiwitten en voedingsvezels in zitten. Beter is het dus om sportvoeding te kiezen die makkelijk door je lichaam wordt opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd met vis of (mager) vlees, (een beetje) koolhydraten en groenten of rauwkost. Over het algemeen wordt aangeraden dat je je laatste maaltijd 3 à 4 uur voordat je gaat sporten neemt. Daarna kun je nog een licht tussendoortje nemen tot 1 à 2 uur voor je training.

Doel van de sportvoeding

Je kunt het beste je sportvoeding aanpassen op de training die je doet. Trainen voor een marathon vraagt een heel ander voedingspatroon, dan trainen om spiermassa te kweken. In het algemeen – zonder extreme doelen – is het belangrijk om voldoende eiwitten en koolhydraten te nemen. Dit zijn namelijk de basisstoffen die nodig zijn om voldoende energie te leveren voor de trainingen die je doet. Naast sportvoeding is het belangrijk voldoende te drinken. Vocht heeft als doel om afvalstoffen te vervoeren, de lichaamstemperatuur binnen de grenzen te houden, voedsel te verteren en vocht beschermt het lichaam tegen schokken. Sporters verliezen veel vocht door de inspanning in de vorm van zweet. Houd daarom je vochtpijl hoog. Voor en tijdens de training.

De beste sportvoeding voor het sporten

Er zijn heel veel voedingsmiddelen die goed zijn om in te nemen voor het sporten. Hieronder zie je hiervan een duidelijk overzicht.

3 à 4 uur voor de inspanning


 • Pasta of rijst met lichte saus (en mager vlees)
 • Volkoren pannenkoekjes met banaan
 • Crêpes met vers fruit
 • Brood met kaas of vlees en een banaan
 • Fruitsalade met yoghurt (magere)
 • Omelet met vlees, vis of groenten
 • Salade met avocado, tomaat, radijs, komkommer, paprika en een stuk kipfilet of zalm

1 à 2 uur voor de inspanning


 • Fruitsmoothie
 • Mueslirepen of sportrepen (het liefst zelfgemaakt zonder toegevoegde suikers)
 • Volkoren cracker of rijstwafel met pindakaas
 • Fruit

De beste sportvoeding tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het niet direct nodig om te eten. Pas na anderhalf uur intensief trainen heeft je lichaam voeding (lees: koolhydraten) nodig. Wel is het verstandig om voldoende water (of een isotone sportdrank bij een langere inspanning) te drinken tijdens de training.

Kortom, er is een uitgebreid antwoord op de vraag 'wat is de beste sportvoeding voor en tijdens het sporten?'. Voor de training moet je vooral letten op sportvoeding met veel eiwitten en koolhydraten. Tijdens een training is er geen sportvoeding nodig. Voor tips over sportvoeding na het sporten, lees 'voeding na het sporten.

Weet jij nog leuke receptjes met veel vocht en koolhydraten of heb je andere tips wat betreft de beste sportvoeding voor en tijdens het sporten? Laat ze hieronder weten! Kijk voor meer workout inspiratie en andere tips&tricks om fit te blijven op ons Youtube-kanaal en op onze Facebook-pagina. We zijn ook te volgen via Instagram!
Talia
Door

Talia

op 23 Jun 2017

Sinds ik beter eet voor de training kan ik veel beter en langer doorgaan. Ik deed het ook altijd te kort voor de training en volgens mij kak je dan aardig in.

Reactie plaatsen