Voeding na het sporten

Belang van voeding na het sporten

Of je veel of weinig sport, je lichaam heeft na een training voeding nodig om te herstellen. Na het sporten heb je op de eerste plaats nieuwe energie nodig, omdat je die zojuist hebt verbruikt tijdens je training. Daarnaast heb je de juiste brandstoffen nodig om je spieren te laten herstellen, zodat je weer in staat bent om nieuwe trainingen te doen. Tot slot is het ook niet onbelangrijk om de juiste (gezonde en verantwoorde) voeding na het sporten te kiezen.

Koolhydraten en eiwitten

Het is erg belangrijk dat er veel Koolhydraten en eiwitten zitten in je voeding na het sporten. Deze ingrediënten zorgen voor herstel na een training. In het artikel over voeding voor en tijdens het sporten werd duidelijk dat koolhydraten nodig zijn om je energiepijl hoog te houden. Glycogeen is een voorraadje glucose dat opgeslagen is in je lever. Als de glycogeen is opgebruikt moet dit aangevuld worden. Dat doe je met koolhydraten. Het innemen van koolhydraten is zowel voor als na de training van belang. Zo ben je namelijk het snelst klaar voor de volgende training. Eiwitten zijn noodzakelijk voor het herstel en de opbouw van de spieren. Bij voldoende inname van eiwitten kan in zekere mate spierpijn verminderd of voorkomen worden.

Na een training is het verstandig kort na de inspanning (<half uur), maar in ieder geval binnen twee uur na afloop voeding tot je te nemen. Vergeet hierbij ook niet je vochthuishouding, want dat is minstens zo belangrijk!

Je voeding is afhankelijk van de training die je doet. Dit geldt ook voorafgaand aan een training. Ook hier ziet een maaltijd na een marathontraining er anders uit dan een maaltijd van een bodybuilder, om maar twee extremen te nemen. Als je deze extreme inspanning levert of gewoon specifiek voedingsadvies wilt voor jouw situatie (geslacht, leeftijd, postuur, soort trainingen, etc) is het verstandig om eens met een sportdiëtist af te spreken om je goed te laten adviseren.

Producten met eiwitten en koolhydraten

Er zijn voldoende producten die zowel eiwitten als koolhydraten bevatten.  Zo zitten er bijvoorbeeld in kwark veel eiwitten en in fruit veel koolhydraten. Een goede combinatie dus om samen te eten nadat je je workout gedaan hebt. Andere eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld eieren, vlees, vis, zuivel en noten. Na een flinke intensieve krachttraining kun je ook kiezen voor een eiwitshake. Laat je dan wel eerst goed informeren welke producten van goede kwaliteit zijn. Koolhydraten zitten vooral in volkorenpasta, volkoren brood, havermout en couscous.

Kortom, na een training is het belangrijk om direct koolhydraten en eiwitten binnen te krijgen om je energiepijl te verhogen en voor het herstel en de opbouw van de spieren. Heb jij nog andere recepten of voedingsmiddelen die goed zijn na een training? Laat het hieronder weten.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in tips over voeding voor en tijdens het sporten, lees het artikel ‘wat is nou de beste voeding voor en tijdens het sporten?’. Bekijk ook ons Youtube-kanaal of onze Facebook-pagina voor workout filmpjes en andere tips&tricks om fit te blijven!
Cinderella
Door

Cinderella

op 17 Aug 2017

Ik neem sinds kort Skyr na het sporten, bomvol met eiwitten en erg lekker.

Reactie plaatsen